Cukier – niebezpieczne endorfiny

Zachęcam do zdrowego wyzwania, o którym za chwilę…
Nasi pradziadowie żyjący ze zbieractwa, odławiania zwierzyny spożywali rocznie nie więcej niż 2 kg cukru, pochodzącego z miodu. W XIX wiek wsypywaliśmy już w siebie 5 kg,
Pod koniec XX w- ponad 50 kg cukru, głownie spożywczego.
Cukier jest wszędzie,‼️
⭕PRZECIĘTNY POLAK Prowadzący mało aktywny tryb życia zjada ok 40 kg cukru, dwa razy więcej niż dopuszcza WHO. Nasz organizm nie jest przystosowany do tak dużych ilości cukru w diecie, Nie radzi sobie z nim. Jest nim zatruwany. I tutaj nie o sam cukier chodzi, tylko trucizna będąca dodatkiem do żywności. Słodzone napoje, energetyki, desery. Znajduje się w słonych przekąskach.
W czym jeszcze ? Musztardzie, keczupie, pierogi, krokiety,, wędlinach,
?Nie są wolne od cukru tzw zdrowe produkty ,
jogurty z owocami, batoniki ,fit dla dorosłych, soki owocowo – warzywne, soki zagęszczone dla dzieci,
Płatki śniadaniowe. O ciastkach, pączkach, nie wspomnę.
Niespożyte kalorie odkładaj się pod postacią tłuszczu. Otyłość to mniej problem wyglądu to krok do choroby wieńcowej, cukrzycy, , zaburzenia oddychania podczas snu, zwyrodnienia stawów, problemy jelitowe – rak jelita grubego.. Podwyższony poziom trójglicerydów we krwi powoduje, że krew staje się gęstsza – to prowadzi o zawałów serc
JAK NEGATYWNIE CUKIER WPŁYWA CUKIER NA NASZ ORGANIZM?
‼ Każdy nasz narząd obrywa od nadmiernej ilości cukru w naszym organiźmie. Najpierw cukier magazynowany jest w wątrobie w formie glukozy. Gdy jest jego zbyt dużo, przeciąża ten organ, nadmiar powraca do krwi formie kwasów tłuszczowych.
?Zapalnych kwasów tłuszczowych. Zostają umieszczone w każdej części ciała i magazynowane tam gdzie ruchu mamy najmniej – brzuch, pośladki, piersi. Później kwasy tłuszczowe wędrują dalej – do kolejnych narządów, serce, nerki – tak zaczyna się degeneracja całego organizmu..
?A jak wpływa na nasz mózg. Uszkadza jego naczynia krwionośne, ale łączy się z białkami, osadza w obrębie neuronów. To początek degeneracji mózgu – choroba alzheimera.
? Nasza skóra tez cierpi z powodu cukru. Jego cząsteczki przyczepiają się do kolagenu. To jest glikacja, która przyśpiesza starzenie się skóry. Dziewczyny to fakty !!! Cukier a zęby? Połowa Polaków myje zęby dwa razy dziennie. Próchnica staje się problemem społecznym
?Czy cukier trzcinowy jest zdrowszy od białego? Niekoniecznie. Nie jest cukrem rafinowanym czyli pozbawionym całkowicie wszelkich witamin, jednak ma tak niewielkie ilości minerałów i witamin, że nie mówmy, że jest zdrowszy. Zdrowszy jest miód, pamiętajmy, że też ma kalorie.
Co w zamian dla cukroholików ?
?Suszone owoce zamiast cukierka, śliwki, jady goji oraz daktyle – pamiętajmy jednak są baaardzo słodkie,. Jedna mają dużo witamin, zwłaszcza z grupy B oraz minerałów. Łagodzą objawy menopauzy oraz osteoporozy,
? Słodkie płatki śniadaniowe, czekoladowe kółeczka i inne smakołyki, wobec których trudno przejść obojętnie. Kupujmy czyste płatki owsiane i sami róbmy musli.
?Co zamiast drożdżówki – jabłko, koktajl owocowo warzywny, Pieczywo pełnoziarniste kupione w sprawdzonej piekarni zastąpi pieczywo białe.
Jak odzwyczaić się od słodyczy?
? Przestajemy słodzić kawę i herbatę. Jeżeli słodziliśmy po kilka łyżeczek, ograniczmy każdego dnia o 1/3 łyżeczki. Każdy nawyk utrwalamy dwa – trzy tygodnie , Taki warto
? Wypieki domowe, mniej cukru. Nie patrzmy na przepis, kto go pisał nie patrzmy na nasze zdrowie
? Zmieniamy nawyk codziennych słodkości – raz w tygodniu, jeżeli ,,musisz”. A czy musisz? Zadaj sobie pytanie?
? Nie robimy zapasów słodyczy
?CIERPLIWIE czekamy na efekt – ograniczając ilość spożywanych słodyczy, będziemy chcieli ich mniej
?Ograniczając cukier w diecie, mamy wolniejsze wzrosty oraz spadki glukozy we krwi.
Organizm uwalnia się w ten sposób od ciągłej potrzeby jedzenia słodyczy a my go słuchamy i czujemy się coraz lżejsi  ?
Powodzenia !!!
Danusia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Name *