CUKIER – NIEBEZPIECZNE ENDORFINY


Zachęcam do zdrowego wyzwania, o którym za chwilę…
Nasi pradziadowie żyjący ze zbieractwa, odławiania zwierzyny spożywali rocznie nie więcej niż 2 kg cukru, pochodzącego z miodu. W XIX wiek wsypywaliśmy już w siebie 5 kg,
Pod koniec XX w- ponad 50 kg cukru, głownie spożywczego.
Cukier jest wszędzie,‼️
⭕PRZECIĘTNY POLAK Prowadzący mało aktywny tryb życia zjada ok 40 kg cukru, dwa razy więcej niż dopuszcza WHO. Nasz organizm nie jest przystosowany do tak dużych ilości cukru w diecie, Nie radzi sobie z nim. Jest nim zatruwany. I tutaj nie o sam cukier chodzi, tylko trucizna będąca dodatkiem do żywności. Słodzone napoje, energetyki, desery. Znajduje się w słonych przekąskach.
W czym jeszcze ? Musztardzie, keczupie, pierogi, krokiety,, wędlinach,
👉Nie są wolne od cukru tzw zdrowe produkty ,
jogurty z owocami, batoniki ,fit dla dorosłych, soki owocowo – warzywne, soki zagęszczone dla dzieci,
Płatki śniadaniowe. O ciastkach, pączkach, nie wspomnę.
Niespożyte kalorie odkładaj się pod postacią tłuszczu. Otyłość to mniej problem wyglądu to krok do choroby wieńcowej, cukrzycy, , zaburzenia oddychania podczas snu, zwyrodnienia stawów, problemy jelitowe – rak jelita grubego.. Podwyższony poziom trójglicerydów we krwi powoduje, że krew staje się gęstsza – to prowadzi o zawałów serc
JAK NEGATYWNIE CUKIER WPŁYWA CUKIER NA NASZ ORGANIZM?
‼ Każdy nasz narząd obrywa od nadmiernej ilości cukru w naszym organiźmie. Najpierw cukier magazynowany jest w wątrobie w formie glukozy. Gdy jest jego zbyt dużo, przeciąża ten organ, nadmiar powraca do krwi formie kwasów tłuszczowych.
👉Zapalnych kwasów tłuszczowych. Zostają umieszczone w każdej części ciała i magazynowane tam gdzie ruchu mamy najmniej – brzuch, pośladki, piersi. Później kwasy tłuszczowe wędrują dalej – do kolejnych narządów, serce, nerki – tak zaczyna się degeneracja całego organizmu..
👉A jak wpływa na nasz mózg. Uszkadza jego naczynia krwionośne, ale łączy się z białkami, osadza w obrębie neuronów. To początek degeneracji mózgu – choroba alzheimera.
👉 Nasza skóra tez cierpi z powodu cukru. Jego cząsteczki przyczepiają się do kolagenu. To jest glikacja, która przyśpiesza starzenie się skóry. Dziewczyny to fakty !!! Cukier a zęby? Połowa Polaków myje zęby dwa razy dziennie. Próchnica staje się problemem społecznym
🍂Czy cukier trzcinowy jest zdrowszy od białego? Niekoniecznie. Nie jest cukrem rafinowanym czyli pozbawionym całkowicie wszelkich witamin, jednak ma tak niewielkie ilości minerałów i witamin, że nie mówmy, że jest zdrowszy. Zdrowszy jest miód, pamiętajmy, że też ma kalorie.
Co w zamian dla cukroholików ?
👉Suszone owoce zamiast cukierka, śliwki, jady goji oraz daktyle – pamiętajmy jednak są baaardzo słodkie,. Jedna mają dużo witamin, zwłaszcza z grupy B oraz minerałów. Łagodzą objawy menopauzy oraz osteoporozy,
👉 Słodkie płatki śniadaniowe, czekoladowe kółeczka i inne smakołyki, wobec których trudno przejść obojętnie. Kupujmy czyste płatki owsiane i sami róbmy musli.
👉Co zamiast drożdżówki – jabłko, koktajl owocowo warzywny, Pieczywo pełnoziarniste kupione w sprawdzonej piekarni zastąpi pieczywo białe.
Jak odzwyczaić się od słodyczy?
🔹 Przestajemy słodzić kawę i herbatę. Jeżeli słodziliśmy po kilka łyżeczek, ograniczmy każdego dnia o 1/3 łyżeczki. Każdy nawyk utrwalamy dwa – trzy tygodnie , Taki warto
🔹 Wypieki domowe, mniej cukru. Nie patrzmy na przepis, kto go pisał nie patrzmy na nasze zdrowie
🔹 Zmieniamy nawyk codziennych słodkości – raz w tygodniu, jeżeli ,,musisz”. A czy musisz? Zadaj sobie pytanie?
🔹 Nie robimy zapasów słodyczy
🔹CIERPLIWIE czekamy na efekt – ograniczając ilość spożywanych słodyczy, będziemy chcieli ich mniej
🔹Ograniczając cukier w diecie, mamy wolniejsze wzrosty oraz spadki glukozy we krwi.
Organizm uwalnia się w ten sposób od ciągłej potrzeby jedzenia słodyczy a my go słuchamy i czujemy się coraz lżejsi  😊
Powodzenia !!!
Danusia